نرخ واقعی بیکاری در کشور و استانها چقدر است؟
براساس دادههای مرکز آمار، حدود ۵۷.۶۴ درصد از خانوارهای شهری در دهک هزینهای اول هیچ شغلی ندارند و بیکار هستند. میزان بیکاری خانوارهای شهری در دهک هزینهای دوم در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۷.۳۲ درصد میباشد.
به گزارش اقتصاد پرس؛ اشتغال افراد جامعه یکی از مسائل اقتصادی مهم در هر کشوری است و همواره سیاستمداران به دنبال افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری هستند. به تازگی گزارشی توسط مرکز آمار منتشر شده که در آن نرخ بیکاری در تابستان ۱۴۰۲ به ۷.۹ رسیده و روندی کاهشی را نسبت به بهار ۱۴۰۲ طی کرده است.
جهت بررسی تعداد بیکاران و فعالان در کشور میبایست مشخص شود که فرد بیکار به چه کسی اطلاق میگردد. در اقتصاد به فردی بیکار گفته میشود که در سن کار یعنی ۱۵ تا ۶۵ سال باشد و به دنبال یافتن شغل باشد، اما قادر به یافتن شغل یا منبع درآمدی نباشد. با بررسی دادههای جمعیت کشور در گروههای سنی میتوان مشاهده کرد که از کل جمعیت کشور حدود ۶۴.۴ میلیون نفر ۱۵ ساله و بیشتر هستند و از بین آنها حدود ۲۶.۸ میلیون نفر افراد فعال را تشکیل میدهند. افراد فعال نیز مجموع گروه شاغلین و بیکاران است یا مجموع افرادی که توانایی کار کردن را دارند.
براساس دادههای مرکز آمار، میزان جمعیت شاغل ۱۵ ساله و بیشتر در کشور از حدود ۲۲.۵ میلیون نفر در سال ۱۳۹۵ به ۲۴.۶ میلیون نفر افزایش پیدا کرده و رشدی ۹.۵ درصدی داشته است. از سوی دیگر، میزان جمعیت بیکار ۱۵ ساله و بیشتر در کشور از حدود ۳ میلیون و ۱۹۸ هزار نفر در سال ۱۳۹۵ به ۲ میلیون و ۱۱۶ هزار نفر کاهش پیدا کرده و کاهش ۳۳ درصدی داشته است.
از طرف دیگر، براساس گزارشهای مرکز آمار در تابستان سال ۱۴۰۲ تعداد افراد بیکار در گروههای سنی ۱۵ تا ۲۴ ساله که گروه جمعیتی جوان کشور را تشکیل میدهند، به ۵۳۶۱۸۱ نفر میرسد و این گروه سنی دارای نرخ بیکاری ۲۰.۱ درصدی میباشد. همچنین، نرخ بیکاری مردان گروه سنی ۱۵ الی ۲۴ ساله ۱۷.۴ درصد بوده و نرخ بیکاری زنان گروه سنی ۱۵ الی ۲۴ ساله حدود ۳۰.۴ درصد است.
براساس تازهترین گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در تابستان امسان به ۷.۹ درصد رسیده است که در دو دهه گذشته کمترین میزان نرخ بیکاری در کشور بوده است. همچنین نسبت به تابستان سال گذشته کاهشی یک درصدی داشته است.
با بررسی نرخ مشارکت اقتصادی گروه سنی ۱۵ سال و بیشتر میتوان مشاهده کرد که نرخ مشارکت اقتصادی افراد در تابستان ۱۴۰۲ به ۴۱.۶ درصد رسیده است. نرخ مشارکت اقتصادی افراد در تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته تنها ۰.۶ درصد افزایش داشته است. میانگین نرخ مشارکت اقتصادی ۱۵ سالهها و بیشتر طی دو دهه گذشته حدود ۴۲.۱ درصد بود.
همچنین با بررسی میزان نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر طی دو دهه گذشته میتوان دریافت که نرخ مشارکت اقتصادی از ۴۶.۶ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۴۱.۶ در سال ۱۴۰۲ رسیده و کاهشی ۵ درصدی را تجربه کرده است.
نرخ مشارکت اقتصادی نیروی کار نشاندهنده نسبت افراد فعال یا همان مجموع افراد شاغل و بیکار به کل جمعیت در سن کار است. در واقع نرخ مشارکت اقتصادی مشخص میکند که چند درصد از افرادی که توانایی کار کردن را دارند، مشغول به کار و یا حتی به دنبال کار هستند. با مشاهده نمودار بالا میتوان دریافت که همزمان با کاهش نرخ مشارکت اقتصادی نیروی کار، نرخ بیکاری نیز کاهش مییابد. در واقع کاهش بیشتر و بی سابقه نرخ بیکاری به ۷.۹ درصد به علت کاهش مشارکت اقتصادی نیروی کار بوده است.
سهم فارغالتحصیلان از کل بیکاران
براساس دادههای مرکز آمار، و با بررسی سهم بیکاران تحصیل کرده از کل بیکاران میتوان مشاهده کرد که در تابستان امسال حدود ۴۲.۸ درصد از کل بیکاران کشور در گروه فارغالتحصیلان آموزش عالی قرار دارند. از میان این فارغالتحصیلان بیکار، مردان فارغالتحصیل بیکار سهمی معادل ۳۰.۵ درصد را به خود اختصاص دادند و زنان فارغالتحصیل بیکار نیز سهم بیشتری معادل ۶۶.۳ درصدی را دارند. سهم زنان فارغالتحصیل بیکار دو برابر سهم مردان فارغالتحصیل بیکار از کل بیکاران کشور است.
سهم کل فارغالتحصیلان آموزش عالی بیکار نسبت به سال گذشته افزایشی بوده و رشدی ۲.۸ درصدی را داشته است. در نمودار زیر سهم فارغالتحصیلان کل و زنان و مردان بیکار طی سالهای ۱۳۹۷ الی تابستان ۱۴۰۲ را مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که مشاهده میگردد، در این سالها مردان فارغالتحصیل بیکار به طور میانگین، سهمی به میزان ۲۸ درصد از کل بیکاران کشور را داشتهاند. از طرف دیگر، زنان فارغالتحصیل بیکار به طور میانگین، سهمی معادل ۶۸.۸ درصد از کل بیکاران کشور را داشتهاند.
/اقتصاد۲۴
برچسب ها :نرخ بیکاری
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰