واردات تیلاپیا ،تیر خلاصی به تولیدکنندگان قزل آلا ۶ مرداد, ۱۳۹۵

اگر چه ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی ظرفیت و پتانسیل بالایی در تولید آبزیان دارد اما تغییر ذائقه ایرانی ها به سمت ماهیان کم کیفیت وارداتی، فتیله تولید را خاموش کرده است.

اقتصادپرس: طی چند سال اخیر با افزایش واردات ماهیان بی کیفیت تیلاپیا به کشور، آسیب جدی به تولیدکنندگان ماهیان قزل آلا وارد شده است.

اگر چه ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی ظرفیت و پتانسیل بالایی در تولید آبزیان دارد اما تغییر ذائقه ایرانی ها به سمت ماهیان کم کیفیت وارداتی، فتیله تولید را خاموش کرده است.

در این میان ماهی تیلاپیا نیز با ورود خود به کشور جایگاه ویژه ای در سفره ایرانی ها پیدا کرده و وضعیت پرورش ماهی پرمصرف قزل آلا را تحت تاثیر قرارداده است که سازمان شیلات باید تمهیدات مناسبی برای تبعات این امر به کار بگیرد.

آرش نبی زاده مدیر عامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی، با اشاره به وضعیت تولید قزل آلا اظهار داشت:تولید بالغ بر ۱۵۰ هزار تنی قزل آلا در سه سال گذشته در نوع خود بی نظیر بوده اما متاسفانه به سبب بروز بیماری در مزارع تولیدی ، این میزان رو به کاهش است.

وی گفت: هم اکنون تولید قزل آلا با کاهش ۴۰ الی ۴۵ درصدی از مرز ۱۵۰ هزار تن به ۸۰ هزار تن رسیده است.

نبی زاده با اشاره به دلایل شیوع بیماری در مزارع قزل آلا تصریح کرد: واردات تخم چشم زده، نبود زیر ساخت های لازم ، عدم اصلاح ژنتیک تخم چشم زده و نهاده های اولیه برای تولید بچه ماهی ،شیوع بیماری در مراکز را به همراه داشته است.

وی ادامه داد: از سال ۹۲ به بعد عملکرد ضعیف سازمان دامپزشکی و نبود نظارت دقیق بر واردات تخم چشم زده،  ورود بیماری  VHS به مزارع قزل آلا را به همراه داشت و اگرچه سازمان دامپزشکی وجود این بیماری در مزارع را خارجی نمی داند اما معتقدیم که منشا آن خارجی است.

مدیر عامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی با اشاره به اصلاح ساختار بیان کرد: شیوع بیماری VHS در مزارع قزل آلا و به دنبال آن اعتراضات تولید کنندگان، سازمان دامپزشکی را وادار به اصلاح ساختار و به روز رسانی آزمایشگاه ها نمود .

واردات تخم چشم زده کنترل خواهد شد

وی افزود: هم اکنون نیز امکان خطا تا حدودی در آزمایشگاه ها وجود دارد که بخشی از این آسیب ها ناشی از عدم هماهنگی با اتحادیه است که امیدواریم با برنامه ریزی های دقیق و استفاده از کد شناسه و تفاهم نامه بهداشتی بتوانیم این مشکلات را مرتفع نماییم.

نبی زاده با اشاره به واردات تخم چشم زده عنوان کرد: با توجه به شرایط سخت پیش روی واردات تا حدودی جلوی این امر گرفته شده چرا که واردات بی قید و شرط تخم چشم زده تولید را از روال عادی خارج کرده است.

وی با اشاره به عوامل کاهش تولید قزل آلا در سال های گذشته بیان کرد: طی چند سال گذشته عواملی از قبیل نوسانات قیمت، شیوع بیماری ، عدم حمایت از تولیدکنندگان  و واردات تیلا پیا ضربه مهلکی به تولید وارد نموده به طوریکه هم اکنون تولیدکنندگان با حداکثر ۴۰ درصد ظرفیت مزارع به تولید ادامه می دهند.

مدیر عامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی با بیان اینکه سازمان شیلات در زیان تولیدکنندگان دخیل است، عنوان کرد: صدور مجوزهای پی درپی بدون رعایت مسائل بهداشتی و نظام مهندسی در شیوع بیماری و به دنبال آن زیان تولیدکنندگان تاثیر بسزایی دارد.

مزارع غیر مجازقزل آلا باید تعطیل شود

نبی زاده در ادامه یادآور شد: مزارع غیر مجاز به سبب عدم پرداخت هزینه های خاص و گرفتن مجوز برای مسائل بهداشتی فعال تر از مزارع مجاز به تولید خود ادامه می دهند و این امر موجب شده تا کالای بی کیفیت به بازار عرضه کنند.

مدیر عامل اتحادیه ماهیان سردآبی ادامه داد: سازمان دامپزشکی و شیلات به دنبال اعتراضات تولیدکنندگان درخصوص کیفیت نامطلوب برخی ماهی های موجود در بازار ، از استدلال های بی اساس مبنی بر نبود ابزارهای لازم صحبت به میان می آورند و این درحالیست که سازمان شیلات و دامپزشکی نیز بایستی با نظارت های لازم، مزارع غیر مجاز تولیدی را تعطیل نمایند و یا در یک پروسه مدت دار آنها مجوز دار شوند.

نبی زاده با بیان اینکه سازمان شیلات باید نظارت بر عرضه محصول و بازار را جدی بگیرد، بیان کرد: سازمان شیلات و  سازمان دامپزشکی برای جلوگیری از شیوع بیماری و ایجاد انگیزه در بین تولیدکنندگان بایستی روی واردات تخم چشم زده و صادرات محصول پیگیری های لازم را به عمل آورد.

وی در ادامه بیان کرد: تولیدکنندگان تخم چشم زده باید با کشورهای پیشرو در این خصوص وارد مذاکره شوند به طوریکه مزارع خود را مستقیم به شرکتهای خارجی وصل نمایند.

فرآوری محصول از عمده مشکلات تولید کنندگان از دیرباز

مدیر عامل اتحادیه ماهیان سردآبی گفت: بحث فرآوری از مشکلات عمده تولیدکنندگان قزل آلا به شمار می رود چرا که از ۳۰ الی ۳۵ سال گذشته قزل آلا تنها به صورت سنتی در بازار عرضه می شود از این رو لازم است که روی فرآوری محصول کارجدی شود به طوریکه با شناسایی ذائقه و سلایق بازارهای هدف به این امر بپردازند.

واردات تیلا پیا تیرخلاصی به تولیدکنندگان

نبی زاده با اشاره به واردات تیلا پیا بیان کرد: طی سال های اخیر به دنبال افزایش واردات ماهیان بی کیفیت تیلاپیا در مقایسه با قزل آلا آسیب جدی به این صنعت وارد شده که این امر نگرانی هایی برای تولیدکنندگان به وجود آورده است.

وی ادامه داد: با توجه به سود جویی برخی افراد در واردات تیلا پیا، تولیدکنندگان قزل آلا از وزیر جهاد کشاورزی تقاضا دارند تا از واردات این گونه ماهیان به هر نحوی جلوگیری نماید و یا شرط صادرات قزل آلا در ازای واردات تیلا پیا را اجرایی کند تا در ازای واردات بی حد و حصر تیلاپیا ضربه ای به تولیدکنندگان وارد نشود.

نبی زاده اظهار داشت: با توجه به آنکه به دنبال خسارت وارده به مزارع هیچ گونه حمایتی  از تولیدکنندگان صورت نگرفته ،از سازمان شیلات انتظار داریم به عنوان متولی به این امر توجه نماید.

توجه به پرورش ماهی در قفس، فرار روبه جلو است

مدیر عامل اتحادیه سراسری ماهیان سردآبی با اشاره به اقدامات شیلات در پرورش ماهی درقفس تصریح کرد: با وجود مشکلات متعدد تولید، سازمان شیلات به بحث های جدیدی ورود یافته به طوریکه اعتبارات بسیاری را دراین خصوص به کار گرفته و این درحالیست که این امر تنها فرار روبه جلو است چرا که با ادامه این روند تولیدکنندگان دیگر قادر به تولید نخواهند بود که با توجه به اعتراضات مکرر تا کنون حمایتی در این خصوص به عمل نیامده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران


پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *